Insect Shield – klær med permanent insektbeskyttelse

0
5190

Et nytt våpen i kampen mot stikkende og bitende innsekter er nå introdusert på markedet. Insect Shield er en serie med jaktklær med et insektdrepende middel. Men fungerer det?

Av Jens Ulrik Høgh

Permetrin er et kjent og velprøvd insekticid. Det er faktisk det mest utbredte insektbekjempelse-middelet overhodet. Det brukes i tusener av produkter verden rundt, som spenner seg fra kremer mot skabb, luseshampoo og loppehalsbånd – til myggnetting og insektbekjempelse i avlinger og industriprodukter. Produktet finnes på verdens helseorganisasjons WHO’s liste over nødvendige medisiner, altså et av de viktigste midlene i vår helsesystem. Permetrin har vært godkjent av det amerikanske miljøbeskyttelsesagenturet (EPA) siden 1979.

En skogbjørn eller flått er ikke å spøke med.

Middelet anses ikke å være giftig for de fleste pattedyr og mennesker, da det stort sett ikke tas opp direkte gjennom huden – samt at det brytes ned raskt i kroppen, i tilfelle det skulle havne der. For kaldblodige dyr er permetrin ekstremt giftig. Dette gjelder alle former for innsekter, edderkopper og andre kryp – det gjelder også for padder og fisk.

Alvorlige sykdommer
Insektoverførbare sykdommer er et enormt problem over hele verden. I tropene kjemper man med alvorlige sykdommer som malaria, dengue-feber, gul feber, West Nile virus og så videre. Listen er meget lang og vokser hele tiden i takt med at vi blir oppmerksomme på sjeldne sykdommer og deres spredningsmønster. I vår del av verden er det først og fremst flott som sprer sykdom; borre lia og TBE er dessverre ganske utbredt og er alvorlige sykdommer.

Med flotten overføres også en rekke andre potensielt farlige bakterier og virus. Det er derfor all mulig grunn til å forebygge flåttbitt på både mennesker og dyr. Det amerikanske firmaet Insect Shield har utviklet en metode for å binde permetrin i tøyfibre, slik at det verken siver, fordamper eller vaskes ut. Som så mye annen teknologi er systemet utviklet til militært bruk og benyttes hvert eneste år på millioner av bekledningsprodukter i det amerikanske forsvaret. Nå er et utvalg av impregnerte klær tilgjengelig på markedet.

Skjorte og bukse med innsektsbeskyttelse.

En enkel test
Vi har mottatt et utvalg av skjorter, t-skjorter, bukser og hundetepper for testing. Det meste er produsert i 100 prosent bomull og innholdet av aktivstoffet permetrin er 0,52 gram per 100 gram stoff. Insect Shield garanterer at stoffet forblir i tøyet med full effekt gjennom 70 vasker, som også er den beregnede levetiden for klærne. Når klærne er utslitte, kan det kastes i det ordinære renovasjonssystemet.

Jeg valgte å gjennomføre en enkel test og gikk rett og slett ut og fanget noen levende flotter. Jeg spredte skjorten ut på sofabordet og la flotten oppå skjorten. Det gikk mindre enn to minutter fra flotten ble sluppet, til de ble så påvirket at de slapp seg fra stoffet når jeg holdt skjorten opp i luften. Den sterkeste av dem klarte kun å krype 10 centimeter før den tok kvelden. Det er ingen tvil om at systemet virker som det skal.

Risikovurdering
Som alltid når det dreier seg om å utsette seg for kjemi, så kan jeg ikke fri meg helt fra tanken på bieffekter av dette stoffet. Hva er de langsiktige konsekvensene av å gå rundt med giftige klær på kroppen? Dette er naturligvis en avveining og etter å ha lest meg opp på den nåværende kunnskapen på permetrin, så er jeg ikke i tvil. Slik jeg ser det, er den helsemessige risikoen betydelig mindre enn risikoen for å bli invalidisert for livstid av en flottoverført sykdom. I tropene er risikovurderingen ennå enklere å ta stilling til, i forhold til den pris man som menneske må betale hvis en skulle bli smittet av malaria eller dengue feber. Jeg er mer skeptisk til de mengdene av «jungelolje/DEET» vi smører direkte på huden vår og all den profylaktiske malariamedisinen, det anbefales å ha i seg – når man er på utsatte områder i Afrika. Men igjen: Hva er det minste av to onder? Jeg har selv som ganske ung gjennomlevd en borrelia- infeksjon med lammelser i nervesystemet. Jeg ble frisk igjen, andre er ikke fullt så heldige. Jeg velger derfor den teknologiske løsningen.        Det er ikke siste gang jeg har brukt klær med Insect Shield teknologi og i samtlige hundebur i hus og bil ligger det nå et impregnert hundeteppe.

I Norge er det Nordic Outdoor som forhandler produktene. En t-skjorte med lange armer/genser koster kr. 399.-, bomullsskjorter koster fra kr. 699,- og et par bukser koster fra kr. 599,-. Sokker koster kr. 199,- og capser koster kr. 299,-.

Skjorte med innsektsbeskyttelse.
Bukse med innsektsbeskyttelse.

PS. Av en eller annen grunn er huskatter mer følsomme overfor permetrin enn for eksempel hunder, mennesker og forskjellige produksjonsdyr. En skal derfor ikke gi katten et permetrin-impregnert teppe å ligge på – men det skal dermed ikke innebære noen risiko for kattene om vi bruker de impregnerte klærne.

Annonseplass

LEGG IGJEN ET SVAR

Vær vennlig å skriv din kommentar!
Vær vennlig å skriv navnet ditt her