KNIVMAKING – en jeger vet hva en god kniv er

0
5256
Hundekniv

I mer enn 30 år har danske Jens Laage Nielsen laget håndlagede kniver. Inspirasjonen får han fra naturen, sine mange jaktopplevelser og fra andre knivmakere i Norden.

Tekst: KNIV-PER & JLN Foto: Lars Kiel & Mette Alkjær

Som ivrig jeger i både Danmark, Sverige og Skottland, vet Jens godt, hva som skal til for at en kniv blir en god jaktkniv. Ikke for stor, ikke for liten og så skal den ligge godt i hånden. Alle hans kniver er brukskniver, både til jakt og fritid.

Jens Laage Nielsen i sitt arbeide.

De fleste kniver starter på tegnebrettet, deretter finner man de riktige materialene. Jens arbeider ofte med gevir fra rein-, elg- og kronhjort, både som helskjefte, men også som mellomlegg for skaft og enden av skaft. Skal det benyttes et treskaft, blir det ofte Masurbjørk – Bruyere (pipetre) eller andre tresorter, som har et flott spill i treverket.

Mammuttann og sterlingsølv brukes ofte til mellomlegg eller holker på litt finere kniver.

Knivklingene sjekkes opp på de forskjellige knivtreffene, som Jens deltar på hvert år. Primært er det store ”Knivtræf i Nord” (http://vendsysselknivmagerlaug.dk/knivtraef-i-nord/), og hos Naturgalleriet i Holte, hvor utvalget er enormt.

Jens prøvde for mange år siden å smi sine egne klinger, men det var for vanskelig, og det ble skittent både på verkstedet og på kroppen. Han vil derfor heller sitte og jobbe i fred og ro med andres klinger til sine kniver.

Flott kniv med gaupe og ulvemotiv.

Der er selvfølgelig en rekke med favorittklinge- makere, som Jens går etter, og det er kun de beste klingene fra nordiske knivsmeder og klingemakere, som får sitte på knivene hans. Formen er meget viktig, for det er den som avgjør, hvordan kniven kommer til å se ut, når den er ferdig.

Jens Laage Nielsen holder seg til den nordiske stilen og nettopp sammensetningen av de forskjellige materialene, samt knivens form og linjer er kriterier han legger stor vekt på. Knivene er som regel meget enkle og han anvender primært naturmaterialer for å oppnå den spesielle nordiske stilen.

Flott lær og detaljarbeider.

Lærrarbeidet (knivslirene) har alltid vært Jens’s store styrke, og han var en av de første i Danmark til å lage de flotte håndarbeidene på sine slirer. Det har også blitt mange forskjellige former for slireoppheng. Selve knivslirene er alltid pene og funksjonelle, selv om de kan være ganske enkle.

De siste årene har Jens kastet sig over Schrimshaw. Det er ofte jaktmotiver, som han sitter og prikker på skaftet eller holken. Han har også laget jakthund-schrim på bestilling fra sine jaktvenner.

Etter at Jens har gått over på delvis pensjon som arkitekt, har det blitt litt mer tid til jobbe i det 25 kvadratmeter store verkstedet hjemme i Tværsted, på den nordjyske Vesterhavskysten. Jens nyter timene i verkstedet og blir stadig fasinert over, hvor lite som skal til for å lage en god brukskniv. Med mange års erfaring faller tingene raskt på plass, og som regel er det flere kniver på gang samtidig. For som han selv sier: ”det er jo ingen grunn til å sitte å vente på at limet skal tørke”.

En brølende hjort på knivskaftet.

Jens har i mange år vært aktiv i Vendsyssel knivmagerlaug (Danmarks største knivlaug), både som vanlig medlem og i styret. Som erfaren knivmaker bruker han mye tid i knivlauget for å lære bort til både nye og erfarne knivmakere. Når det årlige knivtreffet skal rigges opp og tas ned, så er Jens alltid i første rekke.

Opp gjennom årene har han sendt inn mange kniver til knivkonkurranser, og det ender nesten alltid med at han får premie for sine kniver. Han har deltatt på kniv- og jaktutstillinger i både Danmark, Sverige, Norge og USA.

Hjemme i verkstedet henger det mange diplomer på veggene, og minner ham om at knivene skal være ”top grade” hver gang.

Skal du anskaffe deg en ny jaktkniv til deg selv eller som en gave, kan du være sikker på at du får et godt stykke redskap, når du velger en av Jens Laage Nielsen kniver.

Knivene er utlånt av Naturgalleriet i Holte (http://www.thegoodstuffshop.dk) samt fra en privat samling.

Annonseplass

LEGG IGJEN ET SVAR

Vær vennlig å skriv din kommentar!
Vær vennlig å skriv navnet ditt her