TEST: Et praktisk UTEKJØKKEN

0
2560
Envirofit G-3300 Cookstove - et praktisk utekjøkken.

Envirofit G-3300 Cookstove

Av Jens Ulrik Høgh

En miniatyr bålkomfyr i nytenkende design. Dette lille orange kokeapparatet er utviklet med u-landene i tankene. Det går klart frem av bruksanvisningen på emballasjens lokk, som i bokstavelig forstand er en enkel tegneserie. En prisgunstig, enkelt og driftssikkert ildsted som er ekstremt brenselsøkonomisk. Det kan gjøre en stor forskjell i for eksempel Afrika, hvor matlaging over energislukende åpne bål går sterkt ut over bushens trær og ødelegger hele økosystemer i nærheten av der folk bor.

På våre breddegrader er komfyren et interessant alternativ til et leirbål. Vi har testet det i løpet av sommeren og vurderer nå seriøst å kjøpe en til, slik at vi kan basere et utekjøkken på disse effektive blussene.

Den amerikanske konstruksjonen er ganske enkel. Komfyren, som er på størrelse med et spann med vann og veier cirka fem kilo – er i prinsippet en høyisolert skorstein med et ildsted i bunnen. Pluss en støpejernsramme til å stille grytene på, samt et par håndtak i sidene. En liten rist settes foran ovnen for å holde brenselet på plass. Og det i form av tørre greiner i 1 – 5 centimeter tykkelse, som legges slik at luften har fri tilgang til brensels- kammeret.

Det er enkelt og greit å tenne opp, så sant brenselet er tørt og ilden deretter holdes vedlike ved å etterfylle med tørre greiner – etter som de brenner opp. Temperaturen styres med forbrenningen. Mange tynne kvister brenner hurtigere og gir dermed en høyere varme enn noe få tykkere. Det er intuitivt enkelt å styre. Og morsomt. Er brenselet tørt, så gir dette – på grunn av den høye forbrenningstemperaturen – lite røyk.

Vi kokte ut et bukkekranie den 20. august. Det var en relativ sterk vind den dagen og det avkjølte den rustfrie gryten vi brukte ganske markant. Da gryten etter hvert kom i kok, så var det ikke noe problem å holde den i gang. Det du imidlertid skal være oppmerksom på, er at komfyren krever en noenlunde konstant tilstedeværelse. En vindskjerm kan fås som ekstrautstyr og vil spare både tid og brensel.

Men en kan spørre seg selv om en enda bedre brenselsøkonomi er tingen: En times koking kostet kun tre godt og vel fingertykke hasselgreiner på et par meters lengde. Imponerende! Hvis vi hadde satt komfyren i le, så hadde vi brukt mindre brensel.

Noen dager senere lagde vi et stort måltid mat, som på samme måte gikk helt smertefritt. Prosessen er betydelig lettere å styre enn over et åpent bål. Og med ovnen har du langt mer kontroll over brannrisikoen også.

I betraktning av den fleksibilitet man kan oppnå i forhold til både elektrisitet, gass og bensin – så er den lille utekomfyren rasende billig. Prisen er kr. 1.000,- hos https://speider-sport.no/envirofit-g3300-wood-cookstove-orange.html Brenselet er alltid gratis for de som har tilgang til det og samtidig lett tilgengelig. Som nevnt er kokesettet til bruk i u-landene. Derfor er det laget robust. Du kan med andre ord forvente årtier med bruk – hvis du bruker det noen få ganger i året. Som bukkejeger kan du neppe unnvære dette – i hvert fall hvis du bor sammen med en kvinne eller mann, som har innvendinger mot koking av bukkekranier på kjøkkenet …

 

Annonseplass

LEGG IGJEN ET SVAR

Vær vennlig å skriv din kommentar!
Vær vennlig å skriv navnet ditt her