Grillede elgkjøttboller – med en italiensk vri

0
4431
Grillede kjøttboller av elg smaker fortreffelig.

Kjøttboller er en nasjonalrett hos våre naboer i øst og formelen for den perfekt kjøttbollen er, tross drøye 300 hundre år med kjøttboller – fremdeles et omstridt tema. Blandingsfarse sier noen, kjøttdeig sier andre. Egentlig er det bare den geometriske formen på retten som er fellesnevneren hos kokkene. 

Tekst og foto www.karnivor.se

I denne oppskriften byr Karnivor på noe du kanskje aldri har prøvd før:
Grillede elgkjøttboller – med en smak av Italia.

Du behøver følgende

Grønnsaker

– Til elgkjøttbollene:

 • 800 gram elgfarse
 • 1 dl revet parmesan
 • To hele egg
 • Strøbrød
 • En stor gul løk
 • 1,5 dl fløte
 • Kinesisk soya
 • Salt og svart pepper– Til tomatsausen:

  2 bokser med finknuste tomater, f. eksempel Mutti Polpa
 • Soltørkede tomater
 • Fersk basilika
 • Gul løk
 • Hvitløk
  Tomatpuré
 • Grønsaksbuljong
 • Oregano 
 • Pasta
 • Gjerne en bred variant som for eksempel Papardelle.

Start med å lage tomatsausen. En riktig god tomatsaus tar tid å lage for at man skal gi alle smakene mulighet til å utvikle sitt fulle potensiale.

Start med å lage tomatsausen.

Begynn med å finhakke den gule løken og hvitløken. Deretter brun disse i en kasserolle eller gryte. Mens dette pågår passer det å finhakke den ferske basilikan og de soltørkede tomatene.

Når løken er myk og har fått en fin farge slår du den ferske basilikan og de soltørkede tomatene sammen med løken. Nå tilsettes også litt vann og en buljongterning. Sett ned varmen og la kompotten småkoke en liten stund.

Når kompotten har fått småkokt en liten stund og buljongen er helt oppløst er det på tide å tilsette cirka to spiseskjeer med tomatpuré og krydre med oregano etter smak. Rør ordentlig og la det hele trekke i et par minutter.

Da er det på tide å ha i de knuste tomatene. Rør ordentlig i sausen og sett ned varmen slik at sausen kan stå med lokk uten å koke over. Nå klarer den seg stort sett selv, og blir egentlig bare bedre og bedre jo lengre tid man gir den.

Når tomatsausen står og småkoker i fred og ro er det på tide å sette i gang med kjøttbollene. Siden elgfarse som kjent er magert så kreves det at man tilsetter fett. I denne oppskriften så tilsetter vi to fettkilder, fløte og parmesan, to kjente og gode smakforsterkere.

Start med å rive en stor gul løk og blande den sammen med elgfarsen. Ta deretter og bland i alle de resterende ingrediensene bortsett fra strøbrød. Nå kommer du til å få en forholdsvis bløt deig, så avslutt med å forsiktig sikte i strøsmulene til du får en fast nok konsistens på blandningen til å håndtere dette senere.

Sett inn den ferdige deigen i kjøleskapet i cirka 15-20 minutter. Dette kommer å forenkle håndteringen når du skal rulle kjøttbollene.

Mens blandingen står i kjøleskapet passer det bra å sette i gang grillen.

Forbered grillen for indirekte grilling med et kullområde som dekker cirka 50 prosent av gitteroverflaten. Ta sikte på at grillen skal ha få en temperatur på cirka 180-200 grader. Prøv å benytt et så rent og oppvarmet grillgitter som mulig, for å unngå at kjøttbollene brenner seg fast. Til denne oppskriften fungerer vanlig grillkull såvel som briketter utmerket.

Når grillen har en temperatur på cirka 180 – 200 grader – er det på tide å steke elgbollene.

Når farsedeigen har stått i kjøleskapet i 15-20 minutter er det på tide å rulle kjøttbollene. Karnivor anbefaler at du bruker plasthansker som forenkler prosessen betraktelig da røren er relativ klebrig.

Når kjøttbollene er ferdigrullet og grillens temperatur er passe – så er det bare å sette i gang. Plasser kjøttbollene over den indirekte varmen – med litt mellomrom mellom bollene og sett lokket på grillen. Juster spjellet slik at du får en temperatur på mellom 180-200 grader.

Når elgkkjøttbollene har vært under lokk i cirka 20 minuter er det på tide å gi dem den siste touchen: En fin overflate på kjøttbollene. Her kommer soyan til hjelp, foruten smak og med sitt sukkerinnehold – gir den en lett karamellisert overflate.

Ta en stekespade i metall og skyv kjøttbollene over til siden med direkte varme. Prosessen er lik den ved tradisjonell kjøttbollesteking, men litt mer artig med røk og lukt – som kommer i tillegg.    Grill elgkjøttbollene direkte over glørne et par minutter eller til du er fornøyd med fargen. Men ikke vær for overambisiøs, da resultatet kan bli at bollene blir unødig tørre.

Kok din favoritpasta og server sammen med kjøttbollene og den hjertelig tomatsausen. Pynt med reven parmesan. Det nordiske kjøkkenet møter det italienske i en herlig symfoni.

La maten smake vel, Karnivor!

Annonseplass

LEGG IGJEN ET SVAR

Vær vennlig å skriv din kommentar!
Vær vennlig å skriv navnet ditt her