Du bruker kanskje tusenvis av kroner på utstyr, våpen, klær og jaktreiser i løpet av et år. Men har du noen gang sjekket betingelsene på reiseforsikringen din? For du har vel kjøpt en reiseforsikring med en god nok dekning?
Tekst og fotos: Morten Brekke
Årets store utenlandsjakttur står kanskje snart for døren! Etter år med sparing, planlegging, innkjøp av nytt utstyr og skytetrening – skal du av garde på drømmejaktturen til et reisemål i Europa eller til en mer eksotisk destinasjon.
Det er mange ting å huske på før en jaktreise til utlandet. Du selv har ansvaret for at alt er i orden. Ofte får du råd og hjelp av den norske reiseoperatøren til det mest praktiske av forberedelsene som har med selve reisen å gjøre, våpenpapirer, våpenpass (Europa) og eventuelt visum til landet du skal til. Men reiseforsikringen må du ordne selv.
Men hva gjør du den dagen du er uheldig og blir utsatt for en ulykke, eller du blir frastjålet noe av utstyret eller det blir ødelagt underveis – og du tror at reiseforsikringen dekker alt? Den vanlige forsikringen som selges er ofte tilpasset det tradisjonelle turist-segmentet og har mange begrensninger i betingelsene – som du kanskje smertelig vil oppdage den dagen du får problemer på reisen.
En undersøkelse som Forbrukerrådet i Norge har gjort, viser at så mange som ni av ti kjøper en reiseforsikring, mens bare tre av ti leser vilkårene i den forsikringen de har kjøpt. Hvis du ikke har en forsikring i det hele tatt eller forsikringen din ikke er god nok – og du kommer på sykehus i utlandet (gjelder spesielt utenfor Europa), kan sykehusregningen og en eventuell dyr hjemreise gjøre deg til gjeldsslave i millionklassen. Du bør lese vilkårene i forsikringen din og spesielt det med liten skrift.
DET ER SPESIELT viktig å sjekke hva forsikringen dekker når du reiser utenfor Europa og hva slags aktiviteter forsikringen ikke dekker. En ordinær reiseforsikring skal dekke det viktigste og det er ofte en sammenheng mellom dekning og premie.
Når du har funnet ut hva forsikringen din dekker og hvor den gjelder, da er det på tide å sjekke alle unntakene – hva forsikringen ikke dekker! De forskjellige forsikringsselskapene har ofte litt forskjellig dekningsgrad. Ofte kan det være litt vanskelig å sammenligne tilbudene og begrensningene til de forskjellige selskapene.
Men felles for unntakene hos forsikringsselskapene er at de for eksempel ikke dekker utgifter du kan pådra deg i forbindelse med konkurser, streiker, lockout og arbeidskonflikter hos flyselskapene. Blir bagasjen din forsinket på grunn av noen av de sistnevnte årsakene, så er det lite trolig at merutgifter/økonomisk tap i forbindelse med dette dekkes av forsikringen. Her pleier reglene å være krystallklare. Disse kostnadene må du da bære selv. Dette gjelder i enda større grad hvis du kjøper jaktreisen direkte i utlandet.

En ordinær reiseforsikring skal dekke det viktigste og de fleste skader og uhell som skjer på vanlige ferieturer er vanligvis innenfor det som dekkes. Men sjekk med forsikringsselskapet ditt om du er forsikret på jaktturen i det landet du skal jakte i og om denne aktiviteten dekkes. De fleste forsikringer dekker ikke uhell i forbindelse med ekstremsport og på ekspedisjoner. I noen tilfeller får du en mulighet for å utvide forsikringen din til å gjelde flere aktiviteter.
I tilfeller hvor du har vist stor uansvarlighet eller har hatt et for stort alkoholinntak – så kan du få problemer med å få tilbake på forsikringen.
Hvis du betaler jaktturen din med et kredittkort istedenfor å betale fakturaen ved å belaste kontoen direkte, da står du sterkere i tilfelle en konkurs hos reiseselskapet. Du er nemlig dekket av kredittkjøpsloven når du betaler med kredittkort. Noen banker har et tilbud om forsikring – hvis du betaler mer enn 50 % av reisens kostnad med kort. Men bankens forsikring kan aldri erstatte en god forsikring gjennom et forsikringsselskap.
Når du kjøper en jaktreise hos en norsk eller skandinavisk jaktreiseoperatør, så sørg for å sjekke at selskapet er medlem hos Reisegarantifondet. Se etter denne logoen: RGF. Da står du også sterkere i tilfelle en konkurs hos reiseselskapet og du kan derfor få tilbake pengene dine.
FØR NESTE UTENLANDSJAKT bør du ringe forsikringsselskapet ditt og sjekke forsikringen din. Kanskje kan du kjøpe en tilleggsforsikring som gir deg en bedre dekning. Hvis du ikke er fornøyd med svaret du får – da bør du kanskje vurdere å skifte forsikringsselskap!
Shitt jakt!