Elgjakten nærmer seg sakte, og noen jegere er kanskje så heldige at de har litt kjøtt igjen i fryseren fra fjorårets elgjakt. En jakt som har lange tradisjoner i vår historie. Elgkjøtt er ikke overraskende – en av de mest populære viltrettene i Skandinavia. Det er mange smaksopplevelser gjemt i dette allsidige kjøttet.
Har du forresten prøvd elgkebab eller forloren hare?
I dag skal vi prøve noe helt annet:
Whisky-røkt elgkjøtt. En smakfull kjøttrett som passer like godt som søndagsmiddag som i et godt selskap med gode venner.
Det sies at en elgstek vanskelig skal la seg tilberede på andre måter enn ved tradisjonell ovnsteking og i hvert fall ikke på grillen. Jeg hevder at dette er en direkte feilaktig påstand.
Elgkjøtt er magert med kun to gram fett per 100 gram kjøtt, hvilket gjør råvaren ekstremt følsom for oversteking. Kjøttet er ikke bare følsom for sterk varme, men også for hurtig oppvarming. En stor synd er å pakke inn kjøttet i folie etter tilberedning. Resultatet blir en stek som passer bedre som kanonkuler enn som mat. Hemmeligheten med å beholde elgstekens naturlige kjøttsaft er primært to ting: Rett temperatur og tid. Disse to elementene skal vi ha fokus på i dag. Samt på whisky.

Dette trenger du:
- Elgstek av valgfri vekt.
- Marinade: 1.5 liter
- rapsolje
- 3 sp kinesisk soya
- Nykvernet sort pepper
- Salt
- Paprikapulver
- Brunt sukker
- Litt Whisky (helst søt og ikke for mye røksmak)
- Grillspon med whiskykarakter. Jeg anbefaler Mackmyra grillspon fra gamle whiskyfat
Gjør som følger:
Start arbeidet før grillingen med å rengjøre steken og fjerne alle hinner og alt overflødig fett. Bland marinaden. Den skal være rikelig saltet og ha en tydelig smak av whisky.
Hell marinaden i en pose sammen med elgsteken og lukk posen slik at steken er helt omgitt av marinaden. La steken ligge i kjøleskapet natten over.
Du kan med fordel gni posen med kjøttet i et par ganger, slik får du marinaden inn i alle porene i kjøttet. Slik hjelper du til for å få en optimal marinering. Når steken har stått i kjøleskap ett døgn, lar du den ligge i romtemperatur frem til grillingen starter. Mens kjøttet ligger fremme, er det tid for å legge grillsponene i bløt. Sørg for at disse er fullstendig dekket av vann. De skal trekke til seg så mye vann som mulig.
Forbered grillen med indirekte varme ved å lage to områder med grillkull på hver side og hold midten fri – til kjøttet. La grillkullet bli ordentlig varmt. Legg kjøttet mellom kullet. Glem ikke å bruke et godt termometer! Optimal måltemperatur er 55 grader for rødt kjøtt, 62 grader for medium og 68 grader for «well done»!

Hell vannet av grillsponene og forbered deg til å legge dem på grillen. Legg dem direkte på glørne. Fuktigheten i trevirket forhindrer dem å ta fyr umiddelbart, i stedet vil de avgi en tykk, velsmakende røyk. Duften er ikke til å ta feil av. Det tar cirka ett minutt før røykutviklingen starter.
Steng lokket på grillen og start indirekte grilling. Pass på at spjeldene er åpne for at grillkullet skal få nok trekk. Reguler spjeldene for å oppnå en jevn temperatur på mellom 90 – 110 grader. Temperaturen reguleres best gjennom det nederste spjeldet og den varme luftstrømmen går ut gjennom toppen.
Stå klar til å etterfylle med mer grillspon. En elgstek tar sin tid å tilberede ved såpass lav temperatur. Regn med fra 1,5 – 2 timer. Men det er det verdt, tålmodighet er en dyd, når det kommer til smaksdetaljer som dette.
Omkring to timer senere har den whiskyrøkte steken nå fått en indre temperatur på 58 – 60 grader, og det er tid for å ta kjøttet bort fra grillen. Legg det på et skjærebrett av tre. Glem aluminiumsfolien, det vil holde prosessen i gang i kjøttet og gjøre kjøttet tørt. Kjøttet skal nå ha et virkelig lekkert ytre med en velduftende skorpe. Duften av vilt, whisky og brunt sukker er bare fantastisk.

Når kjøttet har fått hvilt seg, minimum i 15 minutter, er det på tide å skjære opp kjøttet. Ikke gå på kompromiss med hviletiden, da kjøttsaften ellers vil renne ut. En god tommelfingerregel er, at du skal være i stand til å ta på kjøttets underside uten å brenne deg.
Serveres sammen med grønnsaker, fortrinnsvis rotfrukter – samt en pepper- eller whiskysaus. Og som alltid når man inntar oppskåret kjøtt, så skal salt og pepper stå på bordet ved servering.
Velbekomme!
Mangler mengder på marinade-oppskriften