Knivskarp viltkamera: Trophycam HD Aggressor

0
4968

BUSHNELL TEST

Det er en stund siden Bushnells nye viltkamera ble lansert, men det er først nå den kan leveres. Var det verdt ventetiden?

Tekst og foto: Rickard Faivre

Bushnells første MMS/GPRS (2G) viltkamera for det europeiske markedet ble tidligere presentert i år, men leveringen har først nå startet til butikkene og til kundene som tålmodig har ventet. Tidligere Bushnell viltkameraer med MMS var låst til den amerikanske teleoperatøren AT&T og var derfor av liten interesse for oss på andre siden av dammen.      Etterspørselen på MMS/GPRR-kameraer er stor og kravet til kvalitet er nå enda større. I tillegg til å ta opp film og bilder på minnekortet, så kan disse nye MMS/GPRS-kameraene sende stillbildene sammen med informasjon som vær og batteristatus. Du måtte ellers ha gått ut til kameraet og hente ut informasjonen, men nå kan du altså få dette til på MMS eller på e-post.

Du kan til og med kommunisere med kameraet fra et annet sted. Det vil si programmere om innstillinger som styrke på blitsen, hvilke tider den skal være aktiv, følsomheten på bevegelsessensoren, oppløsning på stillbilder eller video, hvilke nummer eller e-post adresser som skal ta imot bilder og så videre. Naturligvis under forutsetning at kameraet har kontakt med operatørnettet. Kameraet leveres forinnstilt med parametere for de fleste operatører. Telia spesielt, har i alle fall blitt testet av meg og fungerer uten problemer. Simkortet som benyttes må ha pinkoden aktivert og ett abonnement (eller kontantkort) med telefoni og datatrafikk. Av en eller annen grunn fungerer ikke simkort med bare datatrafikk, som for eksempel slike man har som tvillingkort til sin surfeplate eller PC. Som en fordel har man ”fri” datatrafikk og ubegrenset med MMS. Et tips er at en sender bildene gjennom SMTP-protokollen til en GMAIL-konto, som deretter videresender til andre adresser, om flere skal se bildene. Da blir det bare en kostnad per sending. Fyller du kameraet med maks antall batterier (12 stk AA) av litium-typen, så kan du få opp til ett års batteritid. Det finnes til og med uttak for å koble til eksterne strømkilder som solcellepanel eller eksternt batteri. Batteriene sender sin status i prosent til deg.

Bilde tatt med et viltkamera.

Stillbilder kan tas med opp til åtte megapixler og filming skjer i full HD (1920×1080). Den høyeste oppløsningen og film blir værende på SD-kortet (tilbehør maks 32GB). Overføring av stillbilder og video på MMS og GPRS er begrenset til 640×480 for å spare båndbredde, strøm og datakostnad. Merk deg at kameraet ikke sender video overhodet, bortsett fra den første bilderuten fra filmsekvensen, slik at du ser hva du har filmet.

Den innebygde blitsen kan stilles inn i ulike styrker for å spare batterier. Blitsen består av svart LED som ikke kan ses av vilt eller mennesker. Rekkevidden til blitsen avhenger av atmosfæriske omstendigheter og plasseringshøyde. Med høyeste innstilling, så har du en maksimal rekkevidde på cirka 18 meter. Dette burde holde for de fleste behov. Innstillingene er enkle å gjøre, takket være den skarpe 2,4” store LCD-skjermen på innsiden av kameraet. Det blir en del innstillinger å gjøre for å komme i gang, men deretter er alt klart. Når de grunnleggende innstillingene er satt, og du får kontakt med nettet, så kan du med fordel benytte SMS for å kode kameraet.

Oppgraderinger av kameraets program gjør du enklest ved å lagre det på et SD-kort og deretter overføre dette ved å sette inn kortet. Litt enklere enn å dra frem og tilbake med kameraet eller å ta med seg en PC dit hvor du har kameraet. Alt dette er ikke mye verdt om kameraet ikke er raskt nok for å fange viltet i linsen. Fra bevegelse til bildet blir tatt, tar det kun 0,6 sekunder. Det finnes også ulike innstillinger for å sikre at man får så god anledning som mulig til å ta bra bilder og video. Dette gjøres ved å sette i Multi- image-mode, hvor du kan velge å ta 1-3 bilder per aktivering, time lapse, faste innspilningstider osv. Bevegelsessensoren har tre innstillinger low/med/high/auto, men på hvilken avstand den detekterer bevegelse, beror på temperaturen i omgivelsene, plassering og objektets størrelse. Med auto-innstilling tilpasser kameraet nivået for bevegelsessensoren etter temperaturen for å spare batterikraft. Vi lykkes å ta bilder av en person på 18-19 meter, som er det oppgitte maksimum, ved nullgrader ute.

Hva er så nytteverdien med et viltkamera, som de kalles? Det er både et tidsstyrt og automatisk kamera- overvåkning med de egenskaper at de kan ta veldig skarpe og høyoppløselig bilder og video, og deretter sende bildene til deg på mobilnettet. Av film vil du kunne se hva slags opptak du har, men ikke selve filmen. Bruksområdene begrenses nesten bare av din fantasi. I første rekke er den tenkt som en overvåkning av vilt og fugl. For de som er glad i dyreliv, så er dette et spennende redskap for å kunne dokumentere dette. Dette gjelder også for naturfotografer. Andre anvendelsesområder er hjem og hytte / ved garasjen / ved skogsmaskinen eller av båten ved bryggen.

Annonseplass

LEGG IGJEN ET SVAR

Vær vennlig å skriv din kommentar!
Vær vennlig å skriv navnet ditt her