Deon Dicks – kanadisk jaktguide på besøk i Norge

0
3347
Deon Dicks med Alaskaelg i Yukon

Etter å ha samarbeidet med det norske jaktselskapet Hunting House of Canada i flere år og guidet dusinvis av norske jeger på elgjakt på Newfoundland, så måtte han bare komme over til Norge for å se hvorfor de var så hekta på elg på denne siden av Atlanteren.

Deon Dicks og jeg er på vei sydover på Hadeland, da Deon tar opp videokameraet og begynner å filme før vi kjører inn i tunellen rett etter avkjøringen mot Gardermoen.
– Dette må jeg bare vise Trish, min kone. Det kunne virke som om Deon kjørte igjennom en tunnell for første gang i sitt liv, eller så var det været som var så strålende denne lørdagen.    Vi er på vei til Oslo , hvor jeg bor – for at Deon skal få litt storbyfølelse og se hvordan jeg jobber og bor. Han er på et kort besøk i Norge og skal dagen etter fortsette sin rundtur i Sør-Norge med Jonas i Hunting House of Canada. Deon har nå rukket å bli 41 år og han er gift med Patricia – sin ungdomskjæreste og sammen har de en datter – Selena. De er alle bosatt på Newfoundland i Canada, som har 527 000 innbyggere – mindre enn folketallet i Oslo. Selv bor de på et lite sted i villmarka ved sjøen som heter Middle Arm – med bare 476 innbyggere!

Deon Dicks og jeg er på vei sydover i Norge.

– Når begynte du å interessere deg for elg Deon? – Jeg glemmer aldri den første gangen jeg hørte noen lokke på en elg. Det var den merkeligste lyden jeg noengang hadde hørt. Jeg var med mine to eldre brødre og far min for å sjekke haresnarene de hadde ute. Det kom to elgokser over en myr og far min begynte å lokke på dem. Så liten som jeg var, kunne jeg ikke få meg til å tro at elgen lagde slike rare lyder.        Deons far var ingen troféjeger. Bare han fikk kjøtt i fryseren, så spilte det ingen rolle hvilket kjønn elgen hadde. Jo mørere, jo bedre.
– Jeg lærte å være stille og tålmodig av far min allerede i ung alder – det er egenskaper som kommer godt med som jaktguide i dag.
– Når skjøt du din første elg?    – Jeg var vel 18 år da jeg skjøt min første elg. Men før det begynte jeg å være med den eldre bror min Danny. Da han fikk sin første elglisens, var jeg like interessert som ham, selv om jeg ikke var gammel nok til å jakte selv.
– Danny var veldig interessert i å lokke, å snike inn på elgen og helst skulle elgen være så stor som mulig. Av ham lærte jeg å klatre i trær og speide etter elg fra de høyeste toppene i villmarka, selv om mesteparten av Newfoundland er relavtiv flatt.    – Du har også laget syv filmer om elgjakt – hvordan kom du på å starte med dette?
-Etter som lidenskapen for villmarka og jakt på elg – eller jakt generelt vokste, så ville jeg så gjerne vise andre de fine opplevelsene jeg hadde ute. Så etter å ha spart opp nok penger, kjøpte jeg mitt første videokamera og begynte å filme.    – Og så begynte du å jobbe som jaktguide?
– Ja, etter flere år som jeger – så søkte jeg på jobb som guide på Newfoundland og fikk jobb som dette.
– Men nå jobber du også som jaktguide i Yukon? -Ja, for seks år siden søkte jeg jobb som guide hos Macmillan River Adventures og fikk jobb hos dem. Nå har jeg jobbet for dem hver høst i seks år. Jakta i villmarksområdene i Yukon avsluttes i starten av oktober, og da drar jeg hjem til Newfoundland og fortsetter å guide elgjegere der.

Deon Dicks med et elggevir – som er stort til å være fra Newfoundland.

 

Jaktforedrag på Hov i Land Før Deon ble med til Oslo, hadde jeg vært til stede med ham og Jonas under et jaktforedrag som Jonas arrangerte på Hov i Land i regi av Søndre Land Jeger og Fiskeforening.    Med cirka 100 personer i salen ble det en spennende opplevelse for Deon, som aldri ført hadde opptrått som foredragsholder. Mens Jonas elsker å opptre for publikum, tilhører Deon en litt mer stillfaren gruppe.

Deon Dicks med blomster etter foredraget.

Deon gjorde en god jobb og presenterte egen film med fantastiske opplevelser og mange jaktscener med elg og bjørn. Og Jonas oversatte der de følte det var nødvendig. Deons ferdigheter som fotograf og redigerer har steget betraktelig siden jeg ble kjent med ham første gang for noen år siden.
Produsert syv filmer Deon har filmet elg og elgjakt i så mange år at han ikke har tall på hvor mange elgfall han har på film. Til nå har han laget syv lengre jaktfilmer og mange YouTube-innslag.    Han har to DVD-serier han stadig fornyer. Det er Hunting on the Rocks-serien om sin og sine klienters jaktscener fra Newfoundland. Samt serien om guiding i Yukon: Newfies in the Yukon I og II.    Og nå har altså også det norske publikumet fått anledning til å ta del i Deons opplevelser i Yukon og på Newfoundland. Norge likner på Newfoundland Etter Deons korte rundtur i Syd-Norge, etter et par nye foredrag med Jonas – så uttalte han seg veldig positivt om Norge og naturen i Norge.
– Naturen her likner veldig på naturen og skogen hjemme.

Og hva han likte best eller husker best fra oppholdet i Norge?

– Det må være da han kjørte over den høye betongbrua til Bolsøya mot Molde. Da kunne han se over havet til Newfoundland!    Det var ihvertfall slik han uttalte seg på Facebook, til alle vennene hjemme i Canada.

Annonseplass

LEGG IGJEN ET SVAR

Vær vennlig å skriv din kommentar!
Vær vennlig å skriv navnet ditt her